GODS BEDRUKTE VOLK
WIE ZIJN GODS BEDRUKTE VOLK?        
Plaats in winkelmandjeMandje
Van een inzender:
Naar aanleiding van een RD-artikel (21-6) over de bidstond van ds. J. Roos van de Ger. Gem. in Ned., wil ik u wat vragen. Ds. Roos sprak over de afgezanten van de Filistijnen die ogenschijnlijk met Hiskia meeleefden, maar eigenlijk de almacht van God ter discussie stelden, door te vragen of de stad wel bestand zou zijn tegen de Assyriėrs. En dan zegt ds. Roos: "Dergelijke boden zijn heden ten dage nog niet uitgestorven. Ze komen zo welwillend en gunnend over, maar hebben niets op met Gods arme en bedrukte volk. Men haat de leer waar God op het hoogst verheerlijkt en de mens op het diepst vernederd wordt. Ze stellen ook vragen die de verbrokenen van hart ontmoedigen. Bijvoorbeeld: Is er nog toekomst voor de kerk?"
Vraag 1: Wie zou ds. Roos met "dergelijke boden" bedoelen?
Vraag 2: Wie bedoelt ds. Roos met Gods bedrukte volk?
Vraag 3: Bent u het met ds. Roos eens?

vr. gr. M. v. D.


Beste Marinus,
Je richt je feitelijk tot het verkeerde adres. De rechte weg is om je vragen aan ds. J. Roos zelf te stellen. Zeker als het gaat om je eerste 2 vragen. Wat je derde vraag betreft, ja, ik ben het met ds. Roos eens en dat die 'dergelijke boden', waarop ds. Roos doelt, er zijn, kun je ook lezen in het artikel: "IN GESPREK MET SRA JONGERE."
Als ds. Roos zegt dat 'dergelijke boden' de leer haten waarin God op het hoogst verheerlijkt wordt en de mens op het diepst wordt vernederd, dan ben ik dat vanzelf roerend met hem eens. Want door de bijbelse afsnijdende, bevrijdende leer der Reformatie, de leer van de rechtvaardiging van de goddeloze, wordt God op het hoogst verheerlijkt en de zondaar op het diepst vernederd. Het is de leer die men in onze dagen heeft ingewisseld voor 'de rechtvaardiging van de wedergeborene'. De leer der Reformatie heeft men in onze dagen dan ook massaal verloochent. Als ds. Roos met Gods bedrukte volk, Gods gerechtvaardigde volk in Christus uit Zef 3:12 bedoelt, ben ik ook dat van harte met hem eens. Dat laatste ben ik echter niet zeker van, want ook in de Ger. Gem. in Ned. leert men de rechtvaardiging van de wedergeborene en trekt men de wedergeboorte en de rechtvaardiging door het geloof in de vierschaar van het geweten uit elkaar. Onder het ellendige en arme volk Gods uit Zef. 3:12 verstaan velen uit de kringen van de Afscheiding Gods volk met een "open schuld", terwijl Gods Woord leert dat elk kind van God gelooft en ervaart dat zijn zonden in Christus vergeven zijn. Dat leren de Reformatoren en ook de Heidelberger in Zondag 1, 7 en 23. Zondag 7 en 23 worden dikwijls uiteengetrokken, maar in Zondag 7 en 23 zit geen belevingsverschil des geloofs. Maar wat ds. Roos zegt in het door jou aangehaalde citaat van hem, onderschrijf ik. En op de laatste aangehaalde vraag uit het citaat van ds. Roos: "Is er nog toekomst voor de kerk?", is er maar een antwoord mogelijk: Er is alleen maar toekomst voor de Kerk van Christus. Christus zegt Zelf dat de poorten der hel Zijn gemeente niet zullen overweldigen (Matth. 16:18).
Nu heb ik ook nog een levensvraag aan jou, beste Marinus: Behoor jij ook reeds tot Gods ellendige en arme volk in Christus dat op de Naam des HEEREN haar betrouwen heeft?

Gode bevolen,

GPPB.


http://www.derokendevlaswiek.nl